Месец декември, сезоната на празници чука на врата па затоа време е да ги засукате ракавите и подготвите нешто слатко.
Страстни обожаватели сте на чоколадо? Пробајте ги колачињата со мока и пеперминт на Кејти Ли Бигел.
„Со додавање на еспресо и разладениот вкус од сечканите бонбони се добива суштината на празничниот вкус“, вели Кејти.
Потребни состојки:
2 чаши (8½ oz.) брашно
⅓ шолја незасладено какао во прав
1 ½ лажиче. инстант еспресо во прав
½ лажиче. прашок за пециво
½ лажиче. сода бикарбона
Поврзани објави
½ лажиче. сол
½ чаша (4 oz.) несолен путер, на собна температура
2⁄3 чаша кафеав шеќе
2⁄3 чаша гранулиран шеќер
2 големи јајца, на собна температура
1 лажиче. чист екстракт од ванила
8 oz. (најмалку 60% какао) темно чоколадо, исечкано
1 чаша крупно сечкани бонбони
- Во средна чинија промешајте ги заедно брашното, какаото во прав, еспресото во прав, прашокот за пециво и сода бикарбона. Додадете сол и оставете го на страна.
- Изматете ги заедно путерот, кафеавиот шеќер и гранулираниот шеќер во садот со миксер на средно-висока брзина додека не стане смесата светла и мека, 3 до 4 минути. Намалете ја брзината на средно и додадете ги јајцата, едно по едно и ванилата, матејќи додека не се соединат состојките, околу 1 минута.
- Намалете ја брзината на минимум и постепено додавајте ја смесата со брашно, матејќи додека не се соедини, околу 1 минута. Извадете го садот од миксер и додадете ги парчињата чоколадо и сечкани бонбони. Покријте со пластична фолија и ставете ја смесата во фрижидер најмалку 1 час или цела ноќ.
- Загрејте ја рерната на 250°и обложете ја тавата со 2 големи листови за печење хартија. Рамномерно нанесете 6 топчиња тесто , туркајќи ги изложените парчиња бонбони назад во тестото.
- Печете во загреана рерна додека колачињата не се стават во центарот, ротирајќи ја тавата на половина пат од печењето, 10 до 12 минути. Извадете од рерната; оставете ги да се изладат на тава 10 минути, а потоа префрлете ги на решетките за ладење за целосно да се изладат, околу 20 минути. Повторете со преостанатото тесто.
Овој рецепт сочинува 24 колачи, уживајте!