Почетна Убавина и здравје Сте спиеле во необична положба и се чувствувате вкочанети? Еве како да спречите болка и вкочанетост во вратот и рамената после спиење!

Сте спиеле во необична положба и се чувствувате вкочанети? Еве како да спречите болка и вкочанетост во вратот и рамената после спиење!

од nenad
2 минути читај за

Главните причини поради кои се будите со вкочанет врат наутро е спиењето во необична положба или користењето перница што не ве поддржува правилно. Спречувањето на болки во вратот и рамената после спиење бара комбинација од соодветна перница за спиење, правилна положба, редовно истегнување и зајакнување на мускулите и соодветна ергономија во секојдневните активности.

Со воведување одредени навики може значително да го намалите ризикот од болка и да го подобрите квалитетот на сонот и животот.

Избор на вистинската перница

Перницата треба да биде со толкава висина што ќе ги држи вашата глава и врат во линија со ‘рбетот. Премногу висока или прениска перница може да предизвика мускулна напнатост, а исто така перницата треба да биде доволно цврста за да обезбеди поддршка, но и доволно мека за да се прилагоди на контурите на главата и вратот.

Избор на вистинскиот душек

Душекот треба да обезбеди добра потпора за целото тело, особено за ‘рбетот. Премногу тврд или премногу мек душек може да доведе до лошо усогласување на ‘рбетот. Ако сте го имале истиот душек 7-10 години, можеби е време за нов бидејќи старите душеци може да ја изгубат својата поддршка и удобност со текот на времето.

Истегнување во текот на денот


Поврзани објави

Нежното истегнување може да помогне да се ослободи напнатоста и да се врати безболното движење на вратот и рамената, за да можете да ја правите оваа вежба во текот на денот кога и да се сетите.

Едно истегнување што можете да го пробате е нежно ротирање на средината на грбот во седечка положба. За да го направите ова, прекрстете ги рацете над градите и свртете се на едната страна. Земете неколку вдишувања и потоа повторете го на другата страна. Пробајте го ова до шест пати од секоја страна.

Правилно поставување на телото за време на спиењето

Ако спиете на грб, користете перница која ќе ја поддржи природната кривина на вратот. Ако спиете на страна, користете подебела перница која ќе ги држи главата и вратот во линија со ‘рбетот.

Можете да поставите перница помеѓу колената за да го намалите притисокот врз колковите и долниот дел на грбот. Бидете свесни дека спиењето на стомак може да предизвика виткање на вратот, што доведува до мускулна напнатост. Обидете се да ја избегнете оваа позиција ако можете.

Истегнување пред спиење и по будењето

Пред спиење и по будењето, истегнувањето на мускулите на вратот и рамената може да спречи вкочанетост. Навалување на главата на страна, истегнување на задниот дел на вратот и ротирање на вратот се корисни пред да заспиете. По будењето, истегнување на рацете над главата, ротирање на рамената и истегнување на градите може да помогне. Редовното извршување на овие едноставни движења ја одржува мускулната флексибилност и ја намалува вкочанетоста.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING