Почетна Убавина и здравје Сите придобивки од физички активен живот – Убавина и здравје

Сите придобивки од физички активен живот – Убавина и здравје

од nenad
1 минути читај за

Иницијативата за редовна физичка активност не е новост, напротив, многумина научници, спортски инструктори и нутриционисти се согласни дека спортувањето е суштински предуслов за одржување здрав живот.

Физичката активност помага да се подобри целокупната физичка кондиција, ги зајакнува мускулите и коските и го подобрува кардиоваскуларното здравје. Исто така, игра клучна улога во одржување нормална тежина, намалувајќи го ризикот од хронични болести какви што се срцеви заболувања, дијабетес и одредени видови канцер.

Покрај физичките придобивки, редовното спортување придонесува за менталната благосостојба преку намалување на стресот, анксиозноста и депресијата. Физичката активност ослободува ендорфини, познати и како хормони за „добро чувство“, кои можат да го подобрат расположението и да промовираат чувство на благосостојба.

Покрај тоа, учеството во спорт поттикнува социјални врски, тимска работа и дисциплина. Обезбедува можности за личен раст, развој на вештини и поставување цели. Спортот може да нè научи на вредни животни лекции какви што се упорност, издржливост и спортски дух.


Поврзани објави

Учесниците на 12-тото издание на еден од најмасовните спортски настани, Sparkasse Life Прв до врв, поддржан од Шпаркасе Банка, ќе имаат можност да ги почувствуваат сите придобивки на спортувањето и на тимскиот дух.

Како општествено одговорна банка, Шпаркасе е долгогодишен партнер на оваа манифестација и на настани од ваков карактер зашто вклучувањето на спортот во нашиот живот е од клучно значење за одржување на здравјето.

Без разлика дали тоа е преку индивидуални, тимски спортови или рекреативни активности, задоволство е да се даде поддршка на нешта со кои споделуваме исти вредности.

Текст и фото: ПР

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING