Почетна Македонија ДОКТОР РИСТО СИМЕОНОВ ВО „КАДЕ СЕ ПАРИТЕ?“: ПАЦИЕНТИТЕ ЌЕ СЕ ЛЕКУВААТ ВО ШТИП, БИТОЛА, ТЕТОВО… НЕ САМО ВО СКОПЈЕ

ДОКТОР РИСТО СИМЕОНОВ ВО „КАДЕ СЕ ПАРИТЕ?“: ПАЦИЕНТИТЕ ЌЕ СЕ ЛЕКУВААТ ВО ШТИП, БИТОЛА, ТЕТОВО… НЕ САМО ВО СКОПЈЕ

од nenad
2 минути читај за

Регионализација, укинување на партиципацијата за лекови од позитивната листа, укинување на партиципацијата за специјалистички и субспецијалистички прегледи, на болничката партиципација за пензионери, малолетни лица и за ранливите категории се клучните реформи што треба да се направат во македонскиот здравствен систем. Ова се согледувањата на детскиот хирург во приватното здравство и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, Ристо Симеонов, искажани во поткастот „Каде се парите?“. Искусниот доктор, кој 20 години минал во јавното здравство, ги знае неговите болки и болести и смета дека се потребни сериозни хируршки резови за тој систем да се излечи и да застане на свои нозе.

   

За да ја реализира таа визија, вели, преку ВМРО-ДПМНЕ ќе го вложи својот интегритет, своето искуство и знаење, сѐ со цел – да се креира функционален здравствен систем од кој ќе имаат добробит и пациентите и здравствените работници, што во Македонија го нема повеќе од 34 години.

„За себе и за своето семејство имам доволно. Меѓутоа, не е идејата себичност или добробит само за себе и за блиските околу тебе. Ако другите немаат среќа и вие нема да имате квалитетен живот. Затоа одлучив да креирам здравствена политика во интерес на сите граѓани на Република Македонија. Да не се лажеме, сам не можете ништо да направите. Мора да формирате тим за да создадете позитивна енергија и да формирате соодветен здравствен систем кој ќе биде функционален и од интрес на сите граѓани“.

 

Симеонов верува дека министер за здравство треба да биде сериозна, квалитетна личност, реализирана и професионално и приватно, и најважно од сѐ – „никому да не должи ништо“.

А, за тоа по што би се разликувал од претходниците, доколку ја добие таа функција, вели:

„Јас сум човек со амбиции, имам претходно искуство, имам визија, знам како функционираат други здравствени системи. Не треба да измислиме топла вода, треба да примениме функционален зравствен систем од соседството. Конкретно, Хрватска, Словенија, Србија, па и Бугарија. Сите тие се функцонални здравствени системи.

Верувам во добрата намера на секој претходен министер и на секој следен министер, меѓутоа има нешто што ја закочило таа желба да се постигне успех. Имам верба во самиот себе. Секогаш тежнеам кон успехот, кон врвот. Сакам да постигнам нешто што ќе биде базирано на квалитет и на вредности“.

Ја наведува Турција како држава со високо функционален здравствен систе, каде што се почитуваат вредностите и авторитетите. Притоа, уште во текот на студиите менторот, односно едукаторот знае какви вредности, афинитети и квалитети има идниот доктор, што влијае врз идната специјализација.

Остатокот од текстот прочитајте го ТУКА.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING