Почетна Македонија 5 египетски артефакти вратени од САД во Египет

5 египетски артефакти вратени од САД во Египет

од nenad
2 минути читај за

Египет доби назад пет свои артефакти од Соединетите држави, што претставува пресвртница во зачувувањето на културното наследство меѓу двете земји.

   

Египетската амбасада во Вашингтон. одржа церемонија за да го прослави враќањето на артефактите, кои Египет ги доби од Одделот за внатрешна безбедност (ISD) на Министерството за внатрешни работи на САД.

Петте артефакти се состојат од бронзена статуа на египетскиот бог Сет. Тие, исто така, вклучуваат врежана базалтна скарабска буба и фрагмент од египетска статуа која датира од 1500 до 600 година п.н.е.

Понатаму, вратените артефакти вклучуваат емајлирана риба и глава на сокол кои датираат од времето на Птоломеј.

Во 2021 година, Египет и Соединетите Држави, страни на конвенцијата на УНЕСКО од 1970 година, потпишаа 5-годишен Меморандум за разбирање (МОУ) за воведување ограничувања за увоз на одредени категории египетски културен имот од Соединетите држави.

За време на церемонијата, египетскиот амбасадор во Вашингтон, Моатаз Захран, изрази благодарност до американските власти за нивните напори да ги вратат овие артефакти и ја пофали ефективната соработка меѓу Египет и САД во заштитата на културното наследство.

Захран, исто така, ја истакна важноста од враќањето на овие артефакти во нивната татковина, Египет, бидејќи тие претставуваат вредно и богато наследство за земјата и имаат големо историско и културно значење за Египќаните.

Од своја страна, заменик-помошникот секретар на американското Министерство за домашна безбедност, Џефери Дарен, ги пофали цврстите египетски закони кои забрануваат извоз на културно значајни предмети.

„Овие закони ги рационализираа и олеснија процесите на пронаоѓање и обезбедија овие парчиња да не ја напуштаат земјата илегално, придонесувајќи за заштита на културното наследство на Египет“, објасни Дарен.

„Внимателно ги истражуваме злосторствата поврзани со нелегален увоз, извоз и дистрибуција на културни имоти, антиквитети и уметност. Овие напори се тесно координирани со Царината и граничната заштита на САД низ сите пристаништа во Соединетите држави“, рече Дарен.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING