Почетна Убавина и здравје Што ако релаксацијата почне да ви создава стрес? Што е „Stresslaxing”?

Што ако релаксацијата почне да ви создава стрес? Што е „Stresslaxing”?

од nenad
2 минути читај за

„Stresslaxing“ е термин кој се однесува на појавите или искуствата на луѓето кои во вознемирена или стресна состојба се обидуваат да се смират и да се чувствуваат поопуштено принудувајќи се да направат пауза или да се релаксираат“, истакнал др. Мајкл Ширипа, психијатар, водител на подкаст и автор на претстојниот роман „Mindhunt“ за Healthline.

Замислете ситуација кога сте под стрес и се обидувате да се опуштите, но едноставно не можете да се смирите и да најдете решение како. Тоа се случува кога ослободувањето од стрес додава уште поголем стрес во вашиот живот и всушност се наоѓате во маѓепсан круг.

„Кога луѓето се принудуваат да се релаксираат, тие можат да станат поанксиозни и повеќе да се грижат за тоа колку добро или ефикасно можат да се релаксираат. Тоа е анксиозност предизвикана од релаксација“, вели Дебора Серани, психијатар и професор на Универзитетот Аделфи и автор на наградуваната книга „Живеење со депресија“.

Колку и да не сакате, грижата за многу незавршени задачи додека се обидувате да се опуштите може да биде контрапродуктивна.

Студијата, спроведена од Пен Стејт Рисрч, сугерира дека луѓето кои страдаат од анксиозност се спротивставуваат на релаксација и продолжуваат да се грижат, а техниките за релаксација често можат да ги направат вознемирени.

Како да се опуштите и да го намалите нивото на стрес

Поврзани објави

Релаксацијата може да се постигне преку визуелизација, мускулна релаксација, масажа, техники на дишење, медитација и јога.

Истражувањата покажуваат дека дури и пет минути длабоко дишење, тишина и одмор можат да го подобрат менталното и физичкото функционирање. Размислете за апликации за медитација или едноставно одморете се, дремнете или уживајте во осаменоста. Колку повеќе го практикувате ова, толку полесно ќе ви биде.

Истражувањата сугерираат дека ако веќе се борите со генерализирана анксиозност или претерано размислување, можеби сте повеќе склони да го ослободите стресот. Други докази сугерираат дека луѓето кои се борат со стресот може да доживеат и напади на паника заедно со стрес и анксиозност. А има и други кои може да станат депресивни затоа што не можат слободно да се опуштат.

Неможноста да се опуштите значи дека не можете да се одморите и тоа влијае на вашиот сон, што може да доведе до состојба на несоница – каде што сте лишени од сон и имате ниско ниво на продуктивност.

Дефинитивно останува да се размисли дали во денешно време одморот е луксуз и дали секој мора да одмора само кога ќе ги заврши сите обврски? Каде е менталното здравје што е толку важно?

Затоа, обидете се да вежбате колку што е можно повеќе, уживајте во сегашниот момент и апсорбирајте ги сите (дури и малите) радости на животот.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING