Почетна Балкан Чешка ја зголемува старосната граница за пензионирање – Курир

Чешка ја зголемува старосната граница за пензионирање – Курир

од nenad
2 минути читај за
Чешка ја зголемува старосната граница за пензионирање

Чешката влада денеска ги одобри реформите на пензискиот систем, со кои се зголеми старосната граница за пензионирање и се намалува висината на пензиите за идните пензионери.

Реформите се усвоени со цел да се заштедат милијарди долари буџетски средства, а старосната граница се поместува за седум месеци, односно од 65 години на 65 години и седум месеци, пренесуваат британските медиуми.

Согласно усвоената реформа, пензиите за идните пензионери се намалени за околу осум отсто во однос на сегашниот износ на пензиите.

Се додава дека како и многу други развиени земји, Чешката Република, исто така, се соочува со притисок врз нејзиниот фискален систем поради стареењето на населението, зголемувањето на животниот век и ниската стапка на наталитет.

-Промените ќе го спречат колапсот на пензискиот систем и ќе обезбедат достоинствени пензии за денешната млада генерација, изјави чешкиот премиер Петр Фијала.

Реформата што ја воведе десноцентристичката чешка Влада има за цел да го одржи просечното време што граѓаните го поминуваат во пензија на околу 21 година, што значи дека во иднина, заедно со промената на животниот век, ќе се промени и возраста за пензионирање.

Извор : Kurir.mk

Чешка ја зголемува старосната граница за пензионирање

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING