Почетна Убавина и здравје Често имате херпес на уста? Еве што тоа значи за Вас…

Често имате херпес на уста? Еве што тоа значи за Вас…

од nenad
2 минути читај за

Често имате херпес на уста? Еве што тоа значи за Вас…

Објавено на 05/21/2024

Херпес на устата најчесто се добива во детството. Вирусот останува во нервните клетки, а во зависност од состојбата на вашето здравје и инфекциите повторно се појавува
Појавата на херпес на усните значи дека имунитетот нагло ви паднал или тој е последица на некои други болести или состојби.
Може да настане како реакција на телото на јака менструација, претпрен голем страв, стрес, или нервоза. Исто така може да биде проследен како дел од некои вирусни инфекции или температура, па поради тоа во народот некогаш се говорело „го исфрли темперaтура“.
Херпесот е всушност вирусна инфекција, обично првпат се јавува уште во детството, но може да се појави и многу пати во текот на животот. После првата инфекција, вирусот останува во нервните клетки и во зависност од состојбата на имунитетот може повторно да се активира.
Најчесто се јавува на исто или приближно исто место.
Треба да се биде посебно внимателен бидејќи херпесот е заразен.Затоа, ако го имате немојте да бакнувате малечки бебиња, особено новороденчиња бидејќи на нив тое би можело погубно да делува. Не делете чаши или грицки.
Ако другите домашни веќе имале херпес на усните одбегнувајте делење чаши и бакнување за да не се заразите. Внимавајте и ако повеќе пати со раце јадете од некој сад, на пример чипс и други грицкалки бидејќи и тоа е еден од начините повторно да се активира вирусот.

Текстот продолжува на следната страна

Страни: 1 2

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING