Почетна Технологија УКРАИНА ЗАПЛЕНИ БРОД НА ОКУПИРАНИОТ КРИМ Превезувал над 3.000 тони земјоделски производи наменети за Турција

УКРАИНА ЗАПЛЕНИ БРОД НА ОКУПИРАНИОТ КРИМ Превезувал над 3.000 тони земјоделски производи наменети за Турција

од nenad
2 минути читај за

Бродот кој плови под камерунско знаме го прекршила украинското законодавство и меѓународното поморско право со влегување и излегување од затвореното украинско пристаниште Севастопол.

Украина заплени поморски брод во пристаништето Рени во Одеса поради нелегален извоз на земјоделски производи преку пристаништата на Крим кои се под руска окупација, потврди Канцеларијата на главниот обвинител на Украина.

   

При претресот на бродот, одземена е документацијата на бродот, системот AIS, компјутерот и документите издадени од окупациската управа на поморското трговско пристаниште Севастопол.

На капетанот на бродот, државјанин на Азербејџан, му е доставено известување за сомнеж за прекршување на процедурата за влез и излез од привремено окупираната територија на Украина, додаваат од обвинителството.Во тек е одлука за приведување на осомничениот капетан и предавање на запленетиот брод на управување на Фондот за државна сопственост на Украина, додаваат тие.

„Украинска правда“ објави дека бродот УСКО МФУ, кој плови под камерунско знаме, бил запленет минатата недела.Истражителите забележаа дека УСКО МФУ го прекршила украинското законодавство и меѓународното поморско право во ноември 2023 година со влегување и излегување од затвореното украинско пристаниште Севастопол. Бродот бил натоварен со над 3.000 тони земјоделски производи наменети за турска компанија.

Бродот го исклучил својот систем за автоматска идентификација (AIS) пред да влезе во пристаништето во Севастопол за да ги прикрие своите нелегални активности, што е директно прекршување на барањата за безбедност на навигацијата.

Бродот повторно влегол во затвореното пристаниште Севастопол со исклучен систем AIS и истоварил товар од Турција на крајот на мај 2024 година. Потоа го напуштил пристаништето, наведувајќи го Истанбул како своја дестинација.Меѓутоа, по повторното активирање на системот AIS, бродот на 2 јули влегол во едно од молдавските пристаништа. Украинските власти го заплениле додека минувал низ водите на пристаништето Рени.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING