Почетна Балкан Традицијата која се темели на македонскиот непокор, сме должни да ја зачуваме, негуваме и унапредуваме – Курир

Традицијата која се темели на македонскиот непокор, сме должни да ја зачуваме, негуваме и унапредуваме – Курир

од nenad
2 минути читај за
Мицкоски: Традицијата која се темели на македонскиот непокор, сме должни да ја зачуваме, негуваме и унапредуваме

Јазикот е нашиот идентитетски белег кој мора да го чуваме и негуваме, порачува лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

-На денешен ден пред 79 години е усвоена македонската азбука како официјално писмо на македонскиот јазик. Низ вековите нашите претци опстојале и го негувале јазикот, кој преку азбуката добил своја пишана форма. Нашата традиција е исткаена низ едно богато фолклорно творештво кое е од непроценлива вредност за нас. Оваа богата традиција, која се темели на македонскиот непокор, сме должни да ја зачуваме, негуваме и унапредуваме. Како идна влада ќе преземеме многу активности за афирмација на јазикот, за да го оставиме уште многу векови по нас, напиша тој на својот Фејсбук профил.

Извор : Kurir.mk

Мицкоски: Традицијата која се темели на македонскиот непокор, сме должни да ја зачуваме, негуваме и унапредуваме

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING