Почетна Македонија Тежок пораз за Макрон на изборите за ЕП, го победи екстремната десница

Тежок пораз за Макрон на изборите за ЕП, го победи екстремната десница

од nenad
1 минути читај за

Партијата на Ле Пен освои околу 32 отсто од гласовите, десет повеќе отколку на претходните европски избори во 2019 година и 17 отсто повеќе од партијата на Макрон, покажуваат излезните анкети. Социјалистите добиваат 14 проценти.

   

Ле Пен и нејзиниот водечки кандидат, сè попопуларниот 28-годишен Џордан Бардела, на европските избори гледаат референдум за владеењето на Макрон, кое е нарушено со проблеми со имиграцијата и криминалот и двегодишна инфлаторна криза.Успехот на Ле Пен ќе го ослаби владеењето на Макрон три години пред крајот на неговиот втор и последен мандат и може да предизвика предвремени национални избори. Претворен во мандати, Националниот митинг на Марин Ле Пен добива 31, Ренесансата на Макрон 14, а социјалистите 13.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING