Почетна Економија СРЕБРЕНИЦА ЌЕ ГО МЕНУВА ИМЕТО? Поднесена е иницијатива во Република Српска, вели Додик

СРЕБРЕНИЦА ЌЕ ГО МЕНУВА ИМЕТО? Поднесена е иницијатива во Република Српска, вели Додик

од nenad
2 минути читај за

Според процедурата утврдена со закон, доколку Собранието на општина Сребреница донесе одлука за промена на тоа име на нешто друго, тогаш Република Српска ќе донесе закон и ќе го прогласи за валиден, јас немам што да правам, без разлика дали тоа им се допаѓа на Бошњаците, изјави Додик за ТВ Прва, пренесува Кликс. Претседателот на Република Српска(РС), Милорад Додик, рече дека идејата за промена на името на градот е иницирана во Сребреница, а доколку општинското собрание донесе одлука за промена на името, РС ќе донесе закон и ќе го прогласи за валиден, пишува Кликс.ба.

   

– На луѓето што живеат таму им е доста од етикетите поврзани со тој топоним. Верувам дека луѓето имаат право да се изразат за тоа. Според процедурата утврдена со закон, доколку Собранието на општина Сребреница донесе одлука за промена на тоа име на нешто друго, тогаш Република Српска ќе донесе закон и ќе го прогласи за валиден, јас немам што да правам, без разлика дали тоа им се допаѓа на Бошњаците – изјави Додик за ТВ Прва, пренесува Кликс. Како што рече, судејќи по реакциите на Бошњаците, ова сигурно сега ќе биде топ тема. Додик изјави дека долго време се настојувало да се додаде префиксот „босански“ на што повеќе имиња, вклучително и Александровац каде што живее.

– И кога ги укинавме тие префикси пред десет години, беше лудост. Тие постојано го злоупотребуваат тој префикс – рече Додик.

Додик рече дека Србите ги боли што српските општини Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац останаа во Федерацијата на Босна и Херцеговина, но дека РС ќе ги почитува границите и нема да ги премине ниту политички ниту во која било друга смисла. Тој додаде дека границата на Дрина постои само како административна, пренесува Кликс.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING