Почетна Балкан Силјановска-Давкова положи свежо цвеќе и оддаде почит на ликот и делото на макдеонскиот револуционер Гоце Делчев

Силјановска-Давкова положи свежо цвеќе и оддаде почит на ликот и делото на макдеонскиот револуционер Гоце Делчев

од nenad
2 минути читај за
Силјановска-Давкова положи свежо цвеќе и оддаде почит на ликот и делото на макдеонскиот револуционер Гоце Делчев

Проф. д-р Гордана Силјановска-Давкова во однос на делото на Гоце Делчев истакна:

Никој нема право да се откажува од апостолот на македонската револуционерна борба Гоце Делчев . Никогаш нема да дозволиме некој во наше име да ја фалсификува македонската историјата во која нема место за Гоце, Даме, Јане, Питу и сите други кои ги удриле темелите на македонската држава.

Денот на смртта на Делчев не потсетува колкава е жртвата на нашите претци кои ги дале своите животи за ние да живееме во своја држава. Истовремено овој ден паметник е можност да оставиме аманет на идните генерации да ја продолжат борбата за македонска држава која никогаш не запира. Македонија е како куќа, ако не ја одржувате таа ќе се руинира, затоа треба да ги поправаме или менуваме расипаните делови за куќата наречена Македонија да биде функционална и удобна за сите.

Немаме против и други да го слават Гоце Делчев затоа што тој бил човек кој има вредност за сите луѓе и кои се почитуваат себе си, своите идеали и во случајот со Гоце, својот македонски народ. Она што очекуваме од сите што го слават да го прифатат фактот што неговиот сон да биде закопан во независна македонска држава е остварен со помош на бугарската држава која во 1946 година помогна да се пренесат посмртните останки на Гоце во неговиот вечен дом овде во Свети Спас.

Извор : Kurir.mk

Силјановска-Давкова положи свежо цвеќе и оддаде почит на ликот и делото на макдеонскиот револуционер Гоце Делчев

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING