Почетна Свет Се промовира книгата “Преспа по патеката на знаењето” од учителот Цветко Малевски 

Се промовира книгата “Преспа по патеката на знаењето” од учителот Цветко Малевски 

од nenad
1 минути читај за

Со поддршка на општината Пустец областа Преспа во Пустец беше промовирана книгата “Преспа по патеката на знаењето“ од учителот Цветко Малевски.

Ова дело претставува значаен придонес кон разбирањето и одржувањето на образованието на македонскиот и албанскиот јазик во Преспа.

Книгата нè води низ историјата на отворањето на првите училишта во областа Мала Преспа, наставата на мајчин македонски јазик, улогата на учителите низ годините, и истакнатите личности кои своето образование го завршиле тука и постигнале успех во различни професии низ светот. Кингата го чува и промовира македонското културнo и образовно наследство!

Секое читање на страниците на оваа книга е патување низ богатата историја и култура на Македонците во Република Албанија. Промотор на книгата беше Ефтим Митревски, а на промоцоијата присуствуваа грдоначалникот на општина Пустец, Пали Колефски и претседателот на Македонска партија за европска интеграција, Васил Стрејовски.


Post Views:
49

Извор : vesnik-ilinden.com

Се промовира книгата “Преспа по патеката на знаењето” од учителот Цветко Малевски 

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING