Почетна Технологија РОБЕРТ ХАДСОН, ИВАН ДОДЕВСКИ, АНА МАРТИНОСКА И ЖАРКО ИВАНОВ ЈА ПРИМИЈА НАГРАДАТА „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“

РОБЕРТ ХАДСОН, ИВАН ДОДЕВСКИ, АНА МАРТИНОСКА И ЖАРКО ИВАНОВ ЈА ПРИМИЈА НАГРАДАТА „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“

од nenad
2 минути читај за
Денеска во Собранието беа доделени државните награди „Гоце Делчев“ за особено значајни достигнувања во областа на науката.Професорите Роберт Хадсон и Иван Додевски ја примија наградата за нивното дело „Долга транзиција на Македонија: од независноста до Преспанскиот договор и потоа“.

   

Ана Мартиноска и Жарко Иванов се наградени за монографијата „Тажачки песни од скопскиот земјотрес во 1963 година“. Во неа се собрани песните што етномузиколог и фолклорист Васил Хаџиманов ги снимал со касетофон на погребите на загинатите во земјотресот, а потоа нотно и текстуално ги запишувал. Овие белешки и снимки стоеле долго во архивата на МАНУ, каде што ги однел неговиот син Зафир.ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING