Почетна Македонија Република Српска мора да плати отштета од 46 милиони евра на словенечка компанија

Република Српска мора да плати отштета од 46 милиони евра на словенечка компанија

од nenad
2 минути читај за
Ентитетот на БиХ Република Српска ќе мора да плати 46 милиони евра обештетување на словенечката компанија Виадукт поради едностраното раскинување на договорот за изградба на хидроцентрали на реката Врбас, објави Н1 Словенија.

Арбитражниот совет во Лондон на почетокот на месецот го одби барањето на Република Српска за поништување на одлуката на арбитражниот суд во Вашингтон, што значи дека субјектот на Босна и Херцеговина мора да и плати на словенечката компанија Виадукт 90 милиони конвертибилни марки (46 милиони евра) како компензација за едностраното раскинување на договорот за изградба на хидроцентрали на Врбас.

   

Во 2004 година, Владата на ентитетот на Босна и Херцеговина потпиша договор за концесија од 165 милиони евра со ХЕВ Врбас, чиј мнозински сопственик е словенечкиот Виадукт, за изградба на две хидроелектрични централи. Една година подоцна, околу 20.000 жители на Бања Лука потпишаа петиција против овој проект. Бидејќи проектот не се реализираше и по десет години, договорот беше скинат во септември 2015 година, велат од Капитал. Во октомври 2015 година, ХЕС Врбас поднесе барање за отштета до Владата на Република Српска поради раскинување на договорот. Откако владата го одби барањето, Виадукт, како мнозински сопственик на ХЕС Врбас, поднесе барање за арбитража до БиХ во Вашингтон во 2016 година.ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING