Почетна Балкан Погрижете се во недела да го направите ОВА, доколку имате болен во домот! – Курир

Погрижете се во недела да го направите ОВА, доколку имате болен во домот! – Курир

од nenad
2 минути читај за
ЧУДА СЕ СЛУЧУВААТ НА ДЕНОТ НА СВЕТИ ВАСИЛИЈ ОСТРОШКИ: Погрижете се во недела да го направите ОВА, доколку имате болен во домот!

Уште поголемо чудо и доказ за светоста на Василиј е чудотворната моќ на неговото тело. Тој, кој во својот земен живот личел повеќе на ангел отколку на човек, го воздигнал својот дух до престолот Божји, а своето тело го обесмртил. Тоа свето тело за време на земското живеење било храм на светиот дух, а по разделувањето со душата, станало ризница на благодети.

Не можат да се набројат разните чудесии, кои Господ преку него ги правел и кои секој ден ги прави и покажува над секој оној кој доаѓа да побара помош од овој голем светец и учител, двигател на православната вера.

Многумина веруваат дека ако се заречат дека на овој ден ќе одат на Духовден во манастирот Острог, нивната болест или болеста на некој нивен близок ќе исчезне „како однесена со вода“. Ако одлучите да побарате помош од овој светец од утре мора да почнете со строг пост, кој ќе трае се додека на Духовден не одите на Острог и таму се причестите.

Доколку познавате личност која се подготвува за вакво патување, треба да и однесете масло, темјан и памук да ги однесе со себе и да ги стави таму да преноќат.

Често се случува ова да го прават и муслиманите и католиците, бидејќи на овие простори сите се уверени во големата чудотворна моќ на Свети Василиј, па се верува дека таму преноќат маслото, памукот и темјанот, се лечат сите болести.

Извор : Kurir.mk

ЧУДА СЕ СЛУЧУВААТ НА ДЕНОТ НА СВЕТИ ВАСИЛИЈ ОСТРОШКИ: Погрижете се во недела да го направите ОВА, доколку имате болен во домот!

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING