Почетна Убавина и здравје Пет фрази откриваат луѓе кои имаат трауми од детството – Убавина и здравје

Пет фрази откриваат луѓе кои имаат трауми од детството – Убавина и здравје

од nenad
2 минути читај за

Според психолозите, начинот на кој се изразуваме е последица на воспитувањето. Ова значи дека некои фрази што ги користиме може да откријат дека сме доживеале психолошка траума во детството.

Ова се навидум обични фрази кои се користат секојдневно, но почесто ги користат оние кои немале мирно и среќно детство.

„Јас мислам“

Кога човек вели „Јас мислам“, тоа значи дека се сомнева во своето расудување и се плаши да не направи нешто погрешно. Исто така, овој израз несвесно се користи како подготвена одбрана од евентуален напад од други луѓе. Овие зборови најчесто ги користат оние кои во детството се соочиле со критики, понижувања и навреди од родителите.

„Едноставно се случи“

Според психолозите, реченицата „едноставно се случи“ е најлесниот начин некој да ја отстрани одговорноста. Овие зборови укажуваат дека личноста се чувствува немоќно и не ја контролира ситуацијата во која се нашол. Постојат две причини зошто возрасен често ги повторува овие зборови: првата е страв од казна, а втората е прекумерна заштита во детството.

Поврзани објави

„Тоа е само мое мислење“

Оваа фраза може да се користи во два контекста. Некогаш човек сака да стави до знаење дека своето мислење не го смета за важно, а понекогаш, ако се каже ладно, тоа покажува дека личноста мисли дека е посебна. „Втората опција е формирана кај деца од презаштитни родители, додека првата е карактеристична за луѓе чии ставови се игнорирани или девалвирани“, вели терапевтот Наталија Суперфин.

„Не обрнувај внимание“

Според психолозите, оваа фраза ја користат луѓе кои се навикнати да ги потиснуваат своите потреби и емоции. Суперфин тврди дека луѓето кои се трауматизирани не само што ги кријат своите емоции, туку речиси никогаш не бараат помош на работа, дури и ако им е потребна.

„Тоа е моја грешка“

Според психологот Ана Ткач, оние кои ја играле улогата на жртва во детството, најчесто доброволно се обвинуваат себеси. Друг знак за таквата траума е стравот од преземање одговорност. За некој кој секогаш се чувствува виновен, полесно е веднаш да се прогласи за виновен за се и да се извини.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING