Почетна Убавина и здравје Пет знаци дека сте во врска со емотивен манипулатор, еве како да ги откриете

Пет знаци дека сте во врска со емотивен манипулатор, еве како да ги откриете

од nenad
2 минути читај за

Целта на емоционалната манипулација е често да се стекне моќ и контрола врз друга личност, често на сметка на нивната емоционална благосостојба.

Емоционалната манипулација е форма на психолошка контрола во која манипулативната личност користи неискреност, притисок или прикриени тактики за да влијае на чувствата, мислите или однесувањето на друго лице. Целта на емоционалната манипулација е често да се стекне моќ и контрола врз друга личност, често на сметка на нивната емоционална благосостојба.

Но, понекогаш може да биде тешко да се препознае емоционалната манипулација, особено кога станува збор за нашиот брак или врска. Затоа, терапевтот Кети Мортон издвои неколку карактеристики на емоционална манипулација.

Поттикнување на вина: „Може да се обидат да ве натераат да се чувствувате виновни или одговорни за нивните емоции или постапки, дури и кога не сте направиле ништо лошо“, објаснува таа.

Играње жртва: Емоционално манипулативните луѓе често се прикажуваат себеси како жртви со цел да ја оттргнат одговорноста и да добијат емпатија од другата личност.

Гаслајтинг:


Поврзани објави

Тоа е тактика на манипулација каде некој ја искривува реалноста, ве тера да се сомневате во сопствените перцепции и искуства. Манипулаторот намерно се обидува да ве натера да се сомневате во сопствените перцепции, сеќавања и реалност“, објаснува Мортон.

Емоционална уцена: Терапевтот објаснува дека тоа е форма на манипулација во која однесувањето на друго лице е контролирано со закани, чувство на вина или други форми на принуда.

„Љубовно бомбардирање“:

Во раните фази на врската или кога сакаат нешто од вас, ќе ве опсипуваат со многу внимание, љубов, подароци и слично, се со цел да ве манипулираат за да можат да го контролираат вашето емоции“, заклучи Мортон.

Фото: архива getty

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING