Почетна Убавина и здравје Опасни се по вашето здравје! – Убавина и здравје

Опасни се по вашето здравје! – Убавина и здравје

од nenad
2 минути читај за

Сите едвај чекавме конечно да започне пливачката сезона. И, се разбира, првото нешто што сакате да го направите во оваа голема топлина е да се извалкате и да скокнете во водата за да се оладите.

Сепак, колку и да уживате во базените, постои опасност да има премногу хлор во водата. Хлорот, кој е таму за да ја одржува водата што е можно почиста и да ги убие сите бактерии и микроорганизми, бара повеќе време за целосно да се распадне. Сепак, премногу хлор може да биде опасно за вашето здравје, кога pH вредноста не е успешно избалансирана.

Ова се знаци дека има премногу хлор во базенот и дека најдобро е што поскоро да се излезе од водата, советуваат од Агенцијата за отровни материи при организацијата „ЦДЦ“:

Поврзани објави

– Пецкање очи и други делови од телото
– Кашлица
– Плускавци
– Сува кожа
– Сува коса
– Кршливи нокти
– Заматен вид
– Црвенило на кожата
– Стегање во градите
– Црвени, иритирани очи
– Тешкотии со дишењето
– Болки во грлото и носот

Премногу хлор може да ги влоши и другите здравствени проблеми, како што се астма, егзема и алергии на храна.

Според ЦДЦ, хлорот произведува нуспроизвод наречен бромодихлорометан (BDCM), кој Агенцијата за заштита на животната средина (EPA) го смета за „веројатно канцероген за луѓето“.

Студиите покажаа раст на тумор кај лабораториски животни изложени на BDCM поради екстремно високите нивоа на хлор.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING