Почетна Убавина и здравје Не се знае кој од нив е повкусен, се приготвуваат за миг, а многу се здрави! – Убавина и здравје

Не се знае кој од нив е повкусен, се приготвуваат за миг, а многу се здрави! – Убавина и здравје

од nenad
2 минути читај за



Започна сезоната на тиквата, па искористете го овој производ на најдобриот можен начин

Тиквата содржи многу витамини и минерали, па експертите препорачуваат да ја јадеме што почесто. А освен за солени специјалитети, можеме да ја искористиме за приготвување превкусни десерти.

1. Кремлив колач со тиква и сирење

Состојки:

  • 250 г пире од тиква
  • 200 г крем-сирење
  • 100 г мед
  • 2 јајца
  • 1 лажиче цимет
  • кора од еден лимон
  • малку мускатно оревче

Приготвување:

Во сад изматете крем-сирење, шеќер и јајца додека станат кремливи. Додајте пире од тиква, цимет, лимонова кора и мускатно оревче. Префрлете ја смесата во плех и печете ја околу 40 минути на 180 степени додека добие златна боја.

2. Сочен колач од тиква со ореви

Состојки:


Поврзани објави

  • 200 г пире од тиква
  • 100 г сечкани ореви
  • 150 г брашно
  • 100 г мед
  • 1 лажиче прашок за печиво
  • 2 јајца
  • 100 мл масло
  • 1 лажиче цимет

Приготвување:

Изматете јајца со шеќер, па додајте масло и пире од тиква. Измешајте брашно, прашок за печиво и цимет, па додајте ги во смесата. На крајот, додајте ги и оревите. Префрлете ја смесата во калап и печете ја 30-35 минути на 180 степени.

3. Коцки со тиква и чоколадо

Состојки:

  • 250 г пире од тиква
  • 200 г чоколадо за готвење
  • 150 г брашно
  • 100 г мед
  • 2 јајца
  • 100 мл масло
  • 1 лажиче прашок за печиво

Приготвување:

Изматете ги јајцата со шеќерот, па додајте пире од тиква и масло. Додајте брашно и прашок за печиво, па додајте стопено чоколадо. Префрлете ја смесата во калап и печете 30-35 минути на 180 степени.

ФОТО: Julia Kicova / Unsplash


ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING