Table of Contents
Започна сезоната на тиквата, па искористете го овој производ на најдобриот можен начин
Тиквата содржи многу витамини и минерали, па експертите препорачуваат да ја јадеме што почесто. А освен за солени специјалитети, можеме да ја искористиме за приготвување превкусни десерти.
1. Кремлив колач со тиква и сирење
Состојки:
- 250 г пире од тиква
- 200 г крем-сирење
- 100 г мед
- 2 јајца
- 1 лажиче цимет
- кора од еден лимон
- малку мускатно оревче
Приготвување:
Во сад изматете крем-сирење, шеќер и јајца додека станат кремливи. Додајте пире од тиква, цимет, лимонова кора и мускатно оревче. Префрлете ја смесата во плех и печете ја околу 40 минути на 180 степени додека добие златна боја.
2. Сочен колач од тиква со ореви
Состојки:
Поврзани објави
- 200 г пире од тиква
- 100 г сечкани ореви
- 150 г брашно
- 100 г мед
- 1 лажиче прашок за печиво
- 2 јајца
- 100 мл масло
- 1 лажиче цимет
Приготвување:
Изматете јајца со шеќер, па додајте масло и пире од тиква. Измешајте брашно, прашок за печиво и цимет, па додајте ги во смесата. На крајот, додајте ги и оревите. Префрлете ја смесата во калап и печете ја 30-35 минути на 180 степени.
3. Коцки со тиква и чоколадо
Состојки:
- 250 г пире од тиква
- 200 г чоколадо за готвење
- 150 г брашно
- 100 г мед
- 2 јајца
- 100 мл масло
- 1 лажиче прашок за печиво
Приготвување:
Изматете ги јајцата со шеќерот, па додајте пире од тиква и масло. Додајте брашно и прашок за печиво, па додајте стопено чоколадо. Префрлете ја смесата во калап и печете 30-35 минути на 180 степени.
ФОТО: Julia Kicova / Unsplash