Почетна Македонија НЕМАШ ЖЕНА, НЕМА СТАН ПОД НАЕМ! Дали се мажите дискриминирани во областа на домувањето?

НЕМАШ ЖЕНА, НЕМА СТАН ПОД НАЕМ! Дали се мажите дискриминирани во областа на домувањето?

од nenad
2 минути читај за
Што мислите, дали постои дискриминација во однос на мажите-самци при изнајмувањето на простор за домување? Мојот колега вели дека постои. „Сите станоиздавачи ми го велат истото – повеќе сакаат да го издадат станот на некое семејство или на жена“, вели овој млад, образован, пристоен, културен маж. Кога сопственикот одбива да му изнајми стан на потенцијален закупец поради некои негови лични карактеристики, како што се религиозно убедување, етничко потекло, национална припадност, политичка ориентација, сексуална ориентација, родов идентитет или други, станува збор за дискриминација во областа на домување.

   

Досегашното искуство на здруженијата кои се занимаваат со борба против дискриминацијата во областа на домувањето покажало дека националноста, етничкото потекло, сексуалната ориентација и родовиот идентитет се најчестите лични карактеристики кои ги тераат станоиздавачите да одбијат да изнајмат стан на потенцијални станари. Со други зборови, најчести жртви на дискриминација се ЛГБТ+ лицата, Ромите и мигрантите. Ама тоа не е сѐ… Денес, мојот колега, пристоен млад маж со редовни примања, образован и културен, се пожали дека има проблем да изнајми стан. Прочитајте повеќе на „Мајка и дете“.ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING