Почетна Македонија „НАТО со години ја лаже Грузија со погрешен превод на договорот“- реагира дел од парламентарното мнозинство

„НАТО со години ја лаже Грузија со погрешен превод на договорот“- реагира дел од парламентарното мнозинство

од nenad
3 минути читај за
Во текот на изминатите години, НАТО го доведува во заблуда народот на Грузија со помош на неточен превод на Северноатлантскиот договор, кој ја испушта резервацијата дека членките на алијансата си помагаат едни со други само ако сметаат дека е потребно, реагира грузиската партија Народна моќ.  Како дел од парламентарното мнозинство, Народна моќ ги поддржува сите иницијативи на властите во земјата.

„За разлика од оригиналниот [текст], суштинскиот дел што вели за употребата на вооружена сила беше отстранет од грузиската верзија. Клучниот член кој предвидува дека секоја земја донесува сопствена одлука дали да користи или не да користи воена помош како што смета неопходен, исчезна од оригиналниот договор во неговиот превод Прашајте кој и зошто верувал дека е неопходно со години да се води пропаганда заснована на лаги и да се убеди народот на Грузија дека членството во НАТО априори значи безбедност и гарантиран мир“, се вели во соопштението.

Партијата ги наведе англиската и грузиската верзија на Северноатлантскиот договор од 1949 година. Како што објавува ТАСС, во преводот на член 5 на грузиски се вели дека „доколку се случи таков вооружен напад, секој од нив <…> ќе и помогне на така нападнатата страна или страните со тоа што веднаш ќе преземе <…> такво дејство, вклучително и употреба на вооружените сили, за обновување и одржување на безбедноста на северноатлантската област“. Сепак, англиската верзија содржи резерва дека земјите ќе преземат „такви дејствија што ќе се оценат како неопходни, вклучително и употреба на вооружена сила“.

Партијата претпоставува дека одговорот на прашањето кој има корист од измамувањето на грузискиот народ со погрешно преведување на Договорот е дека „глобалната воена партија со години го искористува прашањето на ЕУ и НАТО како алатка за влијание врз луѓето“. Од партијата посочуваат дека луѓето веруваат дека спасот е само преку членството во НАТО, а оваа манипулација била искористена против властите во земјата.

Покрај тоа, во соопштението се вели дека во текот на изминатите децении Грузија ги слуша „празните ветувања“ и повиците да прави се повеќе и повеќе за членството во НАТО. Како друга причина за нихилизам во врска со интеграцијата во алијансата, партијата го наведе американскиот претседател Џо Бајден кој рече дека не бил подготвен да ја поддржи „НАТОизацијата на Украина“. Во соопштението се нагласува дека „изборот е едноставен“ кога Западот повторува дека двете револуции донесоа демократија во Украина, додека, всушност, Тбилиси гледа „уништена земја заглавена во мизеријата на војната“.ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING