Почетна Економија Маќедонци: Косово е на само чекор од полноправно членство во НАТО

Маќедонци: Косово е на само чекор од полноправно членство во НАТО

од nenad
1 минути читај за

– Министерот за одбрана на Косово, Ејуп Маќедонци, по денешното гласање во Парламентарното собрание на НАТО, каде Косово го унапреди статусот од набљудувач во придружна членка, вели дека сега Косово е на само чекор од полноправно членство во НАТО, што, според него, „секако ќе влијае на стабилизацијата на Балканот“, јави дописникот на МИА Приштина.

По денешната одлука на ПС на Северноатлантската алијанса, напиша Маќедонци на својата страница на Фејсбук, Косово отсега натаму ќе има право да предлага и коментира за кој било процес или документ кој се третира во тоа тело.

„Од денеска, со одлука на Парламентарното собрание на НАТО, Собранието на Република Косово има статус на придружна членка на НАТО.

Така, Косово отсега ќе има право да предлага и коментира за кој било процес или документ со кој работи Собранието на НАТО.

Со оваа одлука Косово е на само еден чекор од полноправно членство во НАТО, што секако ќе влијае на стабилизација на Балканот“, напиша Маќедонци.

На Парламентарното собрание на НАТО, кое од 25 до 27 мај се одржува во Косово, денеска беше донесена одлука за унапредување на статусот на Собранието на Косово од членка-набљудувач во придружна членка.

иа/ .

Извор: МИА

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING