Почетна Убавина и здравје Мажите на брадата имаат повеќе бактерии отколку кучињата на крзното

Мажите на брадата имаат повеќе бактерии отколку кучињата на крзното

од nenad
1 минути читај за

Лоши вести за гордите сопственици на брада. Научниците откриле дека бактериите се наоѓаат кај брадата на мажите.

Со ова истражување, научниците сакаа да го утврдат ризикот луѓето да се заразат со кучешко заболување преку магнетна резонанца, што исто така го користеле ветеринарите, пишува DailyMail.

Во една студија објавена во списанието European Radiology, научниците во неколку европски болници анализирале примероци од кожа и плунка од 18 мажи со брада на возраст меѓу 18 и 76 години, и примероци од крзно и плунка од 30 кучиња.

„Тие откриле значително повисоки нивоа на бактерии кај примероците од машката брада отколку кај крзното од кучињата“, рече професорот Андреас Гуцајц од швајцарската клиника Хирсладен.

Тестирањето откри дека висок процент на бактерии е откриен кај сите машки кои имаат брада, а подеднакво висок процент е пронајден кај 23 од 30 кучиња вклучени во студијата. Најмалку седум мажи имале бактерии кои претставуваат сериозна закана за здравјето на луѓето.

Се работи за Enterococcus faecalis, цревна бактерија која најчесто предизвикува инфекции на уринарниот тракт кај луѓето и неколку случаи на Staphylococcus aureus, бактерија која најчесто се наоѓа во кожата или мукозните мембрани од околу 50 проценти од луѓето, но може да предизвика сериозни инфекции доколку се најдат во крвотокот.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING