Почетна Убавина и здравје Како да препознаете кога и дали саканиот ве лаже по пораките што ви ги испраќа? – Убавина и здравје

Како да препознаете кога и дали саканиот ве лаже по пораките што ви ги испраќа? – Убавина и здравје

од nenad
3 минути читај за

Често слушаме за манипулации, но најчесто зборуваме за техниките кои манипулаторите ги користат во разговорите еден на еден. Сепак, понекогаш се обидуваат да нè контролираат дури и преку допишување, без ние да го сфатиме тоа. Ако забележите барем една од точките подолу кога комуницирате со некого, бидете многу внимателни.

Ова се класичните техники на сите манипулатори

1. Не одговара на пораки

Првото црвено знаме што треба да ве предупреди е моментот кога ве игнорира. Кога некој постојано ве игнорира без добра причина, тоа кажува само едно: воопшто не е заинтересиран да го разјасни проблемот или да ја продолжи комуникацијата.
Не треба да се обидувате да стекнете почит од таква личност, особено ако зборуваме за некој што штотуку сте го запознале. Тој или навистина не сака ништо да има врска со вас, или ја користи техниката топло-ладно, обидувајќи се да изгледа мистериозно за да го привлече вашето внимание. Ако се појават манипулации веќе во фазата на запознавање, запрашајте се: дали ви треба таква личност?

2. „Ќе видиме“

Поврзани објави

Зборот „ќе видиме“ не предизвикува ништо друго освен фрустрација. Ова е еден вид спас за оние кои не можат да преземат одговорност и да се обидат што поскоро да ја сменат темата на разговор. Сигурни сме дека секој барем еднаш наишол на слична ситуација: сакате да закажете состанок, а соговорникот одговара или „ќе видиме“ или „ќе размислам“. Овие два одговори – преведени од токсични – значат дека средбата (или некоја работа) најверојатно нема да се одржи.

Луѓето обично се јавуваат или испраќаат гласовна порака кога треба итно и јасно да пренесат информации. Но, ова е повеќе исклучок отколку правило. Во денешно време сите се одамна навикнати да праќаат пораки, а многу луѓе не ни креваат телефон намерно за да се ослободат од болката на „вистинскиот“ разговор.
Манипулаторите не сакаат да пишуваат пораки – особено кога станува збор за лична комуникација. Некои луѓе знаат да манипулираат со убави зборови, и полесно е да се расположи и да се убеди личноста во тоа што ви треба преку повик. Покрај тоа, разговорот гарантира отсуство на обврски. Никој не прави слики од екранот или не препраќа пораки, што е многу погодно.

4. Бришење и уредување пораки

Овие две карактеристики се корисни на свој начин. Бришењето на несуштинските пораки е нормално ако проблемот е веќе решен. Уредувањето на пораките е исто така корисно, на пример, ако сте направиле правописна грешка или немавте време да додадете важен детал. Сепак, има луѓе кои го злоупотребуваат тоа во своја полза.
Некој брише пораки, дури и ако не одговорите веднаш, мислејќи дека имате должност да оставите сè на страна и веднаш да одговорите на пораката. Некои дури и целосно го менуваат контекстот на пораката кога ја гледаат за своја корист. Ако постојано го забележувате ова, имајте на ум дека тешко дека можете да се потпрете на таква личност. Таа не знае како да преземе одговорност за своите постапки и одлуки.

5. Едносложни одговори

Едносложните одговори, исто така, укажуваат дека другата личност не е заинтересирана за разговорот. Најчесто тоа се случува кога човек не сака да преземе одговорност за каква било одлука. На пример, ако пишувате долги пораки во кои појаснувате одредени детали, а соговорникот ви одговори со „да“, „не“, „не знам“, „за тоа ќе разговараме подоцна“. Меѓутоа, ако сметате дека вашата кореспонденција е целосна еднострана игра, верувајте во вашата интуиција – ова е манипулатор кој мисли само за себе.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING