Почетна Убавина и здравје Како да ослободите од сомневањето во вашите способности… – Убавина и здравје

Како да ослободите од сомневањето во вашите способности… – Убавина и здравје

од nenad
4 минути читај за

Во доменот на личниот раст и достигнувања, сомнежот во себе и синдромот на измамник стојат како страшни противници. Синдромот на измамник – сомневањето во вашите способности (и покрај доказите за вашиот успех) и чувството како измамник – го доживуваат повеќе жените отколку мажите.

Жените сè уште се помалку платени од мажите, подложни се на сексизам на работното место и имаат помала доверба дека ќе бидат третирани еднакво. Сето тоа резултира со намалена доверба кај жените професионалки.

Без разлика дали се стремите кон нова кариера, почнувате бизнис или едноставно се стремите кон самоподобрување, овие мачни сомнежи може да го попречат вашиот напредок и да го задушат вашиот потенцијал.

Сепак, во процесот на самооткривање и зајакнување, постојат стратегии и сознанија кои ќе ви помогнат да се движите низ матните води на самосомневањето и синдромот на измамник.

Кој е ѕверот внатре

 

Сомнежот во себе произлегува од минатите искуства, негативен фидбек, или споредби со другите.

Се манифестира како продорно чувство на несигурност и неверување во сопствените способности, што доведува до двоумење и одолговлекување особено ако постои стремеж кон совршенство, кој може да создаде страв од неуспех.

Синдромот на измамник, од друга страна, се карактеризира со постојан страв да не бидеме откриени како измамник и покрај доказите за компетентност и успех. Впечатливо е тоа што жените со синдром на измамник често ги припишуваат своите достигнувања на среќа или надворешни фактори, минимизирајќи ги нивните вештини, таленти и искуство.

Негувајте љубезност и емпатија кон себеси

Првиот чекор кон надминување на сомнежот во себе и синдромот на измамник е да се негува самосочувство. Однесувајте се кон себе со истата љубезност и разбирање што би ѝ ја понудиле на пријателката која се соочува со слични предизвици. Признајте ги вашите чувства на сомнеж и несигурност без осудување и потсетете се дека е во ред да се борите.

Практикувајте дневни ритуали што го хранат вашиот ум, тело и душа, без разлика дали се работи за медитација, пишување дневник или поминување време во природа.

Опкружете се со поединци кои ве поддржуваат и ве поттикнуваат на вашето професионално патување и не двоумете се да побарате стручна помош доколку е потребно.

Спротивставете се на негативните мисли


Поврзани објави

Едно од најмоќните оружја против самосомневањето и синдромот на измамник е способноста да се победат негативните мисли и верувања. Кога ќе се фатите себеси како се занимавате со самокритика или самосаботажа, паузирајте и објективно преиспитајте се дали вашите стравови се засноваат на реални факти или на искривени перцепции.

Направете листа на вашите силни страни и минатите достигнувања, без разлика колку тие изгледаат мали и ставете ја во вашиот мобилен, компјутер, или на работната маса за да се потсетувате секојдневно на благословите и успесите во вашиот живот досега. Тоа ќе ве поттикне да размислувате за изобилство наместо недостиг.

Поставете реални цели

Поставувањето реални и остварливи цели е клучно за градење самодоверба и надминување на сомнежот во себе. Поделете ги поголемите цели на помали, податливи задачи и прославете ја секоја пресвртница на патот кон успех. Бидете нежни со себе ако наидете на неуспеси или пречки и гледајте ги како можности за раст и учење.

Избегнувајте да го споредувате вашиот напредок со другите, бидејќи патувањето на секого е уникатно и се одвива со свое темпо. Наместо тоа, фокусирајте се на постојано подобрување и личен развој, верувајќи во вашата способност да ги надминете предизвиците и да го достигнете вашиот целосен потенцијал.

Прифатете ја вашата автентичност

Можеби најмоќниот противотров за синдромот на измамник е да ја прифатите вашата автентичност и да ја поседувате вашата приказна. Признајте дека совршенството е илузија и дека ранливоста е сила, а не слабост. Споделете ги вашите борби и успеси со другите, знаејќи дека вашето патување може да ги инспирира и поттикне оние кои чекорат по сличен пат.

Вежбајте самоприфаќање и самопотврдување, почитувајќи ги вашите чуда, маани и несовршености како составен дел на она што ве прави единствени. Секој неуспех воедно е и можност за раст и издржливост, ако гледаме на тоа како лекција и мудрост добиена од секое искуство.

Никогаш не сте сами

Верувајте, никој не е беспрекорен. Прифатете ги грешките како можности за учење и чекори кон успехот. Безброј жени се соочуваат со слични предизвици и излегуваат посилни и поотпорни од другата страна.

На крајот на краиштата, патувањето кон самоприфаќање и зајакнување е процес, бара трпение, упорност и подготвеност да се соочиме со нашите внатрешни демони. Но, со секој чекор напред, се приближуваме до поголема самодоверба, реализација на целите, и пред сè исполнетост.

Затоа, осмелете се да верувате во себе, да верувате во своите способности и да го прифатите величественото патување да станете она што отсекогаш сте биле наменети да бидете.

Пишува: м-p Жана Базби – психолог, www.zanabusby.com, contact@zanabusby.com

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING