Почетна Економија Како да знаете дека вашиот телефон се прислушува? Експерти откриваат седум клучни знаци

Како да знаете дека вашиот телефон се прислушува? Експерти откриваат седум клучни знаци

од nenad
2 минути читај за

Телефоните се најлични уреди. Големата количина на приватни информации што ги содржат може да бидат вредни за хакерите или за оние кои имаат интерес да ве следат. Поради оваа причина, клучно е да ги препознете евентуалните знаци што укажуваат дека некој можеби го шпионира вашиот телефон.

   

Како да се препознае…Телефонот е прегреан
Ако забележавте дека вашиот телефон е прегреен во последно време, тоа може да биде знак што е хакиран. Spyware работи цело време во позадина што го отежнува работењето на телефонот и предизвикува прегревање. Но, прегревањето само по себе, може да биде и знак дека телефонот е веќе стар и потешко работи

Батеријата е брзо празна…Ако се потроши побрзо од вообичаеното, тоа може да биде последица на континуирана размена на податоци помеѓу телефоните и хакерските сервери, што троши голема количина на енергија.

Вашата потрошувачка на мобилни податоци (4G) е необјаснива поголема. Хакираниот телефон користи многу податоци затоа што постојано испраќа информации до хакерскиот компјутер.

Телефонот се рестартира неочекувано….Софтверот кој се меша во нормалното функционирање како последица може да предизвика случајни рестартирање на уредот.

Потребно е многу време да се исклучи….Кога ќе го исклучите телефонот, мора да ги затвори сите апликации што работат во позадина. Ако целиот процес подолг од вообичаеното, може да биде знак дека Spyware е инсталиран на вашиот телефон.

Некои огранишувања на пристап до податоци се исклучени…Вклучување или „jalebrejking“ е процес на отстранување на ограничувањата на производителот за да се добие пристап до делови од мобилниот систем кои се инаку заштитени. Тоа е практика што хакерите најчесто се користат за инсталирање на Spyware. Ако одеднаш видите нова апликација наречена Cydia на вашиот телефон, тоа е знак дека вашиот телефон е хакиран.

Слушате необични звуци…Поновите софтвери за набудување се претежно целосно тивки, но постарите верзии можат да произведат ехо, и други звуци за време на повиците.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING