Почетна Убавина и здравје Зошто ги чкртате забите во сон и како да го решите тоа? Еве зошто се јавува бруксизам и како да се лекува!

Зошто ги чкртате забите во сон и како да го решите тоа? Еве зошто се јавува бруксизам и како да се лекува!

од nenad
3 минути читај за

Неконтролираното чкртање на забите за време на спиењето, кое лекарите го нарекуваат бруксизам, е многу почеста кај децата отколку кај возрасните. И уште еден интересен факт: момчињата се многу повеќе склони кон вакво чкртање на заби отколку девојчињата. Лекарите никогаш не нашле објаснување за оваа појава, но делумно успеале да ги утврдат причините за бруксизмот.

Зошто чкртањето на забите се случува во сон?

Најчестите причини и за децата и за возрасните се:

  • Прекумерен емоционален замор, стрес. Бруксизмот често се јавува на позадината на прекумерната нервна ексцитабилност или хиперактивност.
  • Појавата на првите млечни заби кај малите деца, како и замена на трајните млечни заби. Лекарите објаснуваат дека тешката непријатност поради постојаното чешање при никнувањето на забите ги принудува децата несвесно да ги тријат забите. Оттука и бруксизам во сон.
  • Бруксизмот често се јавува кај луѓе кои страдаат од кошмари и енуреза
  • Болки во грлото, фарингитис, алергиски ринитис или воспаление на средното уво. Лекарите објаснуваат дека со овие и слични болести, човекот има затнат нос и како резултат на тоа се јавува чкртање на забите во сон.
  • Проблеми со забите – Очигледни забни абнормалности, како што се скршени или паднати заби, може да предизвикаат чкртање на забите во сон.
  • Проблеми со спиењето – Ако се чини дека вашиот бруксизам е поврзан со големи проблеми со спиењето, вашиот стоматолог може да ви препорача и апчиња за спиење

Поврзани објави

Како да ги решите проблемите со чкртањето на забите?

Ако вие или вашето дете имате бруксизам, вашиот лекар може да предложи начини за заштита на вашите заби. Само знајте дека стоматолошкиот пристап кон лекувањето нема да ве спречи да ги чкртате забите во сон, туку само ќе ги поправи и спречи последиците по забите и вилицата.

Штитници за уста. Тие се дизајнирани да ги држат забите раздвоени за да се избегне оштетување предизвикано од стегање и чкртање. Тие можат да бидат направени од тврди акрилни или меки материјали и да се вклопат над вашите горни или долни заби.
Корекција на забите. Во тешки случаи – кога истрошеноста на забите доведува до чувствителност или неможност за правилно џвакање – вашиот стоматолог можеби ќе треба да ги преобликува површините за џвакање на вашите заби

Исто така, многу е важно да се обрне внимание на навиките и околностите кои водат до чкртање на забите во сон. Ако го правите тоа поради стрес, можеби ќе можете да го спречите проблемот со учење на стратегии за релаксација, како што е медитацијата. Ако бруксизмот е поврзан со анксиозност, советот од лиценциран терапевт или советник може да помогне.

Исклучително важни се и вежбите за правилна положба на устата и вилицата. Побарајте од вашиот стоматолог да ви ја покаже најдобрата положба за вашата уста и вилица.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING