Почетна Економија За оваа овошка сигурно не сте ни слушнале, а донесува одлична заработка: Цената е 5 евра за кг, а е се популарна во Европа

За оваа овошка сигурно не сте ни слушнале, а донесува одлична заработка: Цената е 5 евра за кг, а е се популарна во Европа

од nenad
2 минути читај за

Овој хибриден вид овошје е сè попопуларен во Европа, особено меѓу луѓето кои претпочитаат здрава исхрана. Но, иако е богат со витамини и има позитивни карактеристики за oдгледување, кај нас е запоставен. Јоста е бобинка која има бројни придобивки, а една од нив е тоа што има неколку пати повеќе витамин Ц од лимонот. Ова овошно дрво е хибрид, а настанало со вкрстување на огрозд и црни рибизли, со цел да се потиснат нивните маани. Потекнува од Германија, поточно во Келн на Институтот Макс Планк, а името на тоа овошје доаѓа од два германски збора – schwarze Johannisbeere (капина) и Stachelbeere (огрозд).

   

Инаку, во Германија јоста чини 5 евра за килограм. Има смисла за увезено овошје. Но, оваа информација треба да се земе со резерва, ако зборуваме за производство во Германија, бидејќи се знае дека јоста се бере многу бавно, рачно, а таа бројка не се вклопува во 16-те евра на час што се плаќаат сезонски работни места во таа земја. Јостот се одгледува во области каде климата е континентална и попогодно е да се одгледува на соодветни повисоки надморски височини. Јоста се сади на почетокот на пролетта или на есента, со растојание меѓу редовите од 3 метри, додека растојанието помеѓу јостите по ред треба да биде од 0,7 до 1 метар. Се сади на почва која е добро дренирана и има pH вредност од 5-6.

Кисели бобинки

Бобинките на јостата имаат освежителен и кисел вкус. Може да се користат свежи, но и за џемови, сокови, па дури и за вино. Бобинките сè уште содржат 9,16 отсто од вкупните шеќери и не го губат својот квалитет при замрзнување. Кастрењето треба да се врши во текот на зимата, кога растението е во мирување. Растението цвета во првиот дел на април, а бобинките се берат до средината на јули од грмушки високи до 1,8 метри. Исто така, ги дава првите плодови по три години одгледување, а приносот по грмушка во полн плод може да биде неколку килограми.

Исклучителна отпорност на болести и штетници

Јоста покажува многу висока отпорност на болести и штетници, па затоа не треба ни да се третира. Исто така, бобинката е толерантна на ниски температури, а докажано е дека преживува и на -40 степени. Од друга страна, високите температури не го фаворизираат особено. Исто така, не бара многу за одгледување. Не треба да се третира со фунгициди и инсектициди и е толерантен на ниски температури.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING