Почетна Македонија ЕК најави 1,2 милијарди евра инвестиции за Западен Балкан

ЕК најави 1,2 милијарди евра инвестиции за Западен Балкан

од nenad
1 минути читај за
Европската комисија денеска објави нов инвестициски пакет за Западен Балкан, кој може да поттикне инвестиции во износ од 1,2 милијарди евра во водоснабдување, одводнување, железница и за зелена трансформација на малите и средни претпријатија. Од 1,2 милијарди инвестиции, 300 милиони евра се грантови од постоечкиот инструмент за претпристапна помош, останатиот износ ќе биде обезбеден од билатерални придонеси на земјите-членки на ЕУ и Норвешка, заеми од финансиски институции и придонеси од земјите од Западот. Балканот.

   

Планирани се инвестиции за изградба и реновирање на водоводната мрежа и третман на отпадни води во Босна и Херцеговина и Црна Гора, за брзата пруга Белград-Велика Плана и за поддршка на иновациите и зелената трансформација на компаниите во регионот. „Овие инвестиции, заедно со неопходните реформи и пристап до нашиот единствен пазар, ќе ги подготват економиите на нашите партнери да се приклучат на нашата Унија“, рече претседателката на Комисијата – Урсула фон дер Лајен.ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING