Почетна Македонија ДЕНАРОТ НАПОЛНИ 32 ГОДИНИ Се одбележува годишнината од воведувањето на македонската национална валута

ДЕНАРОТ НАПОЛНИ 32 ГОДИНИ Се одбележува годишнината од воведувањето на македонската национална валута

од nenad
1 минути читај за
Во изминатите 32 години, Народната банка се соочи со голем број предизвици, на кои успешно им одговори, додека денарот беше и ќе остане да биде „сидрото на стабилноста на нашата економија, стои во објавата на Народната банка.

На денешен ден, 26 април 1992 година, беше воведен денарот како национална валута и беше воспоставена институционална рамка на монетарниот систем, односно Народната банка започна да функционира како самостојна централна банка.

   

„Овој датум е значаен во нашата историја, бидејќи со монетарната самостојност се заокружи целовитоста на процесот на формирањето на нашата држава! Во изминатите 32 години, Народната банка се соочи со голем број предизвици, на кои успешно им одговори, додека денарот беше и ќе остане да биде „сидрото на стабилноста на нашата економија“, стои во објавата на Народната банка на Фејсбук.ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING