Почетна Убавина и здравје Дали сексот го забрзува стареењето или го продолжува животот? – Убавина и здравје

Дали сексот го забрзува стареењето или го продолжува животот? – Убавина и здравје

од nenad
3 минути читај за

Има поединци кои тврдат дека сексот го забрзува стареењето, но нема научни докази кои сугерираат дека сексуалната активност може да го забрза процесот на стареење…

Всушност, некои истражувања сугерираат дека редовната сексуална активност може да има бројни здравствени придобивки. Како што се подобрување на кардиоваскуларното здравје, зајакнување на имунолошкиот систем и намалување на стресот.

Сепак, важно е да се практикува безбеден секс за да се намали ризикот од сексуално преносливи инфекции и несакана бременост. Користењето кондоми и други форми на заштита може да помогне да се заштитите од овие ризици.

Сексуалната активност е личен избор и луѓето треба да се вклучат во неа само ако се чувствуваат удобно и подготвени да го сторат тоа. Не е неопходно да се има секс за да се биде здрав или среќен, и секој има право да одлучува за својата сексуална активност.

Дали сексот го забрзува стареењето или го продолжува животот?

Студијата објавена во Британскиот медицински журнал во 1997 година покажа дека мажите кои пријавиле дека имаат најмалку два оргазми неделно имаат 50 отсто помал ризик да умрат од срцеви заболувања во споредба со оние кои имале поретко оргазам.

Други студии објавија слични врски помеѓу активниот сексуален живот и помалиот ризик од срцеви заболувања и други здравствени проблеми. Важно е да се напомене дека овие студии не докажуваат дека сексот предизвикува подолг животен век. Затоа што може да има и други фактори кои придонесуваат за активен сексуален живот и добро здравје.


Поврзани објави

Кои се здравствените придобивки од сексот?

Постојат некои докази кои сугерираат дека редовната сексуална активност може да биде поврзана со подолг животен век и кај мажите и кај жените. Една можна причина за ова е дека сексуалната активност е поврзана со различни здравствени придобивки, како што се:

  • Подобрено кардиоваскуларно здравје: Сексуалната активност е поврзана со понизок крвен притисок, намален ризик од срцев удар и мозочен удар. И подобрување на целокупното кардиоваскуларно здравје.
  • Намалување на стресот: Се покажа дека сексуалната активност го намалува стресот и анксиозноста, што може да има позитивно влијание врз целокупното здравје и животниот век.
  • Посилен имунитет: Некои студии покажаа дека редовната сексуална активност може да го зајакне имунолошкиот систем. И ова потенцијално помага да се намали ризикот од одредени болести.
  • Подолг животен век: Луѓето кои имаат редовен секс имаат тенденција да живеат подолго од оние кои се сексуално неактивни.

Каква е врската помеѓу редовниот секс и теломерите?

Постојат некои докази кои сугерираат дека редовната сексуална активност може да има позитивен ефект врз теломерите. Тоа се заштитни капачиња на крајот на хромозомите кои играат улога во стареењето и болестите. Теломерите природно се скратуваат како што старееме. И пократките теломери се поврзани со поголем ризик од болести поврзани со возраста и рана смрт.

Студијата на постарите возрасни лица покажа дека луѓето кои пријавиле дека имаат редовна сексуална активност имаат подолги теломери во споредба со оние кои немаат. Оваа студија беше мала и не воспостави причинско-последична врска, па затоа се потребни повеќе истражувања за да се потврди врската помеѓу сексуалната активност и должината на теломерите.

Други фактори, како што се исхраната, вежбањето, нивото на стрес и генетиката, исто така играат улога во здравјето на теломерите и целокупното здравје и благосостојба на поединецот. Важно е да се одржи здрав начин на живот и да се вклучите во активности кои промовираат општа физичка и ментална благосостојба.

 

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING