Почетна Технологија Германија се повлекува од воздухопловната база во Нигер откако не успеаја преговорите за правниот статус на војниците

Германија се повлекува од воздухопловната база во Нигер откако не успеаја преговорите за правниот статус на војниците

од nenad
1 минути читај за

Воздухопловната база Нијамеј, клучен фактор во напорите на Западот за спречување на тероризмот во регионот, ќе биде затворена на 31 август, кога сите војници стационирани таму ќе се вратат во Германија.Според известувањето на Министерството за одбрана до парламентот, до кое увид имаше ДПА, владата ги „преоценила“ промените во ситуацијата во последните недели и донела одлука да се повлече.

   

„Нацрт-договорот што ни го достави Нигер не може да послужи како основа за преговарање за договор за статусот, ниту според неговата природа, ниту според неговата содржина“, напиша Министерството за одбрана. Имунитетот на германските војници не е загарантиран, а позициите на двете земји се далеку една од друга, велат од германското МО.

Преговорите за договорот за статусот се прекинати, а проектите за соработка и обука на германските Министерство за одбрана и Министерство за надворешни работи повеќе нема да се спроведуваат, соопшти ресорот на министерот Борис Писториус.Воздухопловната база Ниамеј служеше како логистички центар за мировната мисија на ОН во соседен Мали (MINUSMA), која беше основана во 2013 година и беше распуштена пред една година.Армијата на Нигер ја презеде контролата врз земјата со државен удар на 26 јули минатата година.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING