Почетна Убавина и здравје Внуците не сакаат да ја видат, од соседите дознава сè за нив – Убавина и здравје

Внуците не сакаат да ја видат, од соседите дознава сè за нив – Убавина и здравје

од nenad
3 минути читај за

Исповед на жена чија мајка страда, бидејќи внуците не ја посетуваат

Во семејството на Ана (62), куќата некогаш била полна со радост. Таа пораснала со родителите, двајцата помлади браќа и сестрата. Денес куќата е пуста, никој веќе не доаѓа, а мајка ѝ постојано плаче бидејќи речиси никој не ја посетува.

„Мајка ми има 83 години. Есента падна додека се качуваше на скали да набере јаболка. Скрши ребро, ја шина ногата и беше во големи болки. Тогаш живеев сама во поголема место, како пензионерка. Заклучив дека најдобро би било да се преселам кај неа“, раскажала таа.

Дури тогаш сфатила зошто мајка ѝ се жалела дека „жива душа не преоѓа преку нејзиниот праг“.

„Знаете, додека децата на моите браќа и сестри беа помлади и додека татко ми беше жив, често се собиравме тука. Како што растеа децата, престанаа да се интересираат за селото. По смртта на татко, едниот брат доаѓаше кај мама за да ја искоси тревата и да поправи нешто ако требаше, но откако јас сум тука, доаѓа еднаш во месецот, дали и толку. Јатрвите ги немам видено од Божиќ, ни едната ни другата, како ни нивните деца“, открила таа.

Внуците патуваат низ светот

Сестра ѝ живее во странство, нејзините деца ги немаат видено неколку години.


Поврзани објави

„Помладите гледаат да заминат на одмор низ светот, баба им никогаш не им е по пат. Ја гледам дека плаче. Не користи социјални мрежи, мобилниот го користи само за да се јави. Ни тој не ѕвони често. Пред некој ден седеше кај сосетката во двор, ја видов дека брише солзи.

Дома ми раскажа дека сосетката ѝ покажала на Фејсбук како внук ѝ бил на одмор во Шпанија, а внуката на Тенерифе. Плаче кога гледа како се промениле, како станале убави луѓе, потоа ме прашува мене дали ќе дојдат на лето, дали знам нешто. Срцето ми се стега, бидејќи немам одговори на тие прашања“, открила таа.

„Треба да ги молам за да ѝ се јават на баба им“

„Пробав да ги соберам за Божиќ, дојдоа пола од нив. И тоа ја имаше нахрането до сега. Ги поттикнувам барем да ѝ се јават, да ѝ раскажат како се, што планираат. И тоа им е тешко како да ги терам да вадат заб“, се пожалила жената.

„Заре не си ѝ ти доволна, сега кога живееш со неа“?, ја прашале Ана.

„Нејзе сите деца и внуци ѝ се еднакво сраснати за срце, за секого сака да знае сè. Вистина, посреќна е откако сум со неа, често му се заблагодарува на Господ за тоа, но гледам дека многу ја погодува тоа што од толкава фамилија ретко кој ја посетува на село“, заклучила Ана.

„Ја оставив болната сопруга во старечки дом и зажалив засекогаш“: Исповед на човек кој не може да си ја прости оваа грешка!

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING