Почетна Убавина и здравје Буквално си ја уништувате косата! 4 знаци кои укажуваат на тоа дека вашата коса не ја миете правилно!

Буквално си ја уништувате косата! 4 знаци кои укажуваат на тоа дека вашата коса не ја миете правилно!

од nenad
2 минути читај за

По правило, миењето на косата се смета за рутина и не размислуваме многу за тоа, иако е од суштинско значење за изгледот на косата. А некои навики, за кои не сме ни свесни, можат да ни ја уништат косата.

Како несвесно ја уништувате вашата коса?

1. Ги миете врвовите со шампон

Грешка која многу експерти веќе ја истакнаа, но луѓето тврдоглаво ја повторуваат. Кога поголемиот дел од вашиот шампон специфичен за скалпот го трошите на врвовите не и правите услуга на вашата коса.

Покрај тоа што краевите се сушат и стануваат покршливи, самиот скалп останува неизмиен поради малата количина на искористен шампон. Истото правило важи и за регенераторот за коса, но обратно. Регенераторот не треба да се нанесува на скалпот, бидејќи во оваа област е потребно чистење на фоликулите на косата, а не исхрана и хидратација.

2. Недоволна хидратација

Поврзани објави

Најчесто луѓето ја прават оваа грешка поради недостаток на време. Потребни се десет минути за миење на косата, некои луѓе набрзина нанесуваат шампон на недоволно влажниот скалп. И тоа е исто како да користите сунѓер за да нанесете сјај на валкана чинија без претходно да ја намокрите. Проверете дали вашиот скалп е доволно навлажнет пред да нанесете шампон.

3. Многу често или ретко миење

За некои луѓе е доволно миење на косата еднаш неделно, за други неопходно е да се мие косата секој ден. Експериментирајте со зачестеноста на миењето за да најдете распоред за миење што ви одговара, бидејќи и пречестото и премногу реткото чистење на скалпот спречува косата да биде здрава. Вообичаено, кадравата коса е посува, што значи дека трае подолго без миење, додека правата коса побрзо се мрси.

4. Не користите шампон за длабоко миење на косата

Употребата на прекумерна количина на хемиски средства за стилизирање на косата неизбежно доведува до оптоварување на косата. Покрај тоа, косата почнува да се валка многу побрзо, без оглед на временските услови и зачестеноста на миењето.

Во тој случај, треба да набавите шампон за длабинско миење на косата – не треба да го користите повеќе од еднаш на две недели. Овој шампон ќе ги ослободи косата и скалпот од се што не можат обичните шампони.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING