Почетна Економија Британска компанија ја купи советската артилерија на Садам и ја испрати во Украина

Британска компанија ја купи советската артилерија на Садам и ја испрати во Украина

од nenad
8 минути читај за

Проширувајќи ја својата колекција приватна британска компанија со седиште во Велика Британија, ја искористи можноста да купи стари советски хаубици, кои некогаш служеа како дел од арсеналот на Садам Хусеин.

   

Со својата камуфлажа погодна за пустински услови, советската артилерија сигурно не останува незабележана.

Пренесувајќи нè назад во бурната деценија од 1980-тите, „bneIntelliNews“ потсетува на истакнатата улога на ова оружје за време на Иранско-ирачката војна.

По завршувањето на режимот на Садам, артилеријата беше купена од коалициските сили на САД и Велика Британија. Оружјето требаше да се уништи, но ефективно решение не беше реализирано.

Наместо тоа, тие го нашле патот назад во Европа.

Хаубицата Гвоздика од 122 мм или „2S1 Гвоздика“ како што е позната во некои кругови од советската ера го имаше своето деби кон крајот на 20 век и беше дистрибуирана во многу земји ширум светот.

Со своето извонредно вооружување, хаубица од 122 мм и секундарен митралез ПКТ од 7,62 мм за блиска одбрана, Гвоздика покажува значителна моќ.

Нејзината примарна артилерија може да достигне цели оддалечени приближно 15,3 километри користејќи стандардна муниција, но со проектили со помош на ракети, тој радиус се протега до импресивни 21,9 километри.

Да не ја занемариме нејзината разноврсност; може да истрела низа проектили, со силен експлозив за пробивање на оклоп до чад и хемиски проектили.

Размислувајќи за Ирак под владеењето на Садам Хусеин, гледаме време кога хаубиците Гвоздика од 122 мм одиграа клучна улога.

Проценките сугерираат дека Ирак набавил неколку стотини од овие моќни борбени машини во текот на 1980-тите пред да се развие војната во Заливот.

Во воените ангажмани, прво со Иран, а подоцна и со коалициските сили, овие хаубици се појавија како значајна компонента на артилерискиот арсенал на Ирак.

Хаубицата Акација од 152 мм е советско мобилно артилериско оружје кое грандиозно дебитираше во 1971 година. Ова е робусно уметничко дело стратешки поставено на моторизирана шасија, што го прави независен од возилата за влечење.

Во суштина, таа станува сигурен извор на индиректна огнена поддршка за пешадијата и тенковските единици за време на интензивни битки на бојното поле.

Хаубицата Акација го „храни“ својот топ од гранати од 152 мм. Таа може да се пофали со капацитет кој може да прими различни видови муниција. Ова вклучува високо експлозиви и против оклопни гранти. Нејзиниот дострел го надминува максималниот дострел од неверојатни 18,5 километри со стандардна муниција и се протега до 24 километри кога се користат проектили со помош на ракета!

Самото возило е оклопно, обезбедувајќи заштита за екипажот од огнено оружје од мало оружје и какви било потенцијално штетни фрагменти од гранати.

Интересно е тоа што во текот на 1970-тите и 1980-тите, Ирак собра значајна колекција од овие хаубици како дел од нивниот воен проект за обнова.

Артилериски парчиња на Киев се движат од модерни модели до старите „фосили“ од советската ера. Набавката на ваква опрема на отворен пазар се покажува како сè поголем предизвик. Додека војската на Украина се бори со значителен недостиг од артилерија, нивните сојузници имаат за цел да надоместат преку исцрпувањето на ова оружје.

Русија иницираше силен напад во јануари, гаѓајќи цивилна инфраструктура во Украина. Интензитетот на овие напади ескалира во март кога се виде очигледниот успех на нивната стратегија.

Иако нема јасност за тоа дали Ирак поседува муниција за залихите на советските хаубици на Садам Хусеин, оваа можност не може целосно да се отфрли.

Доколку на Украина и треба таква муниција, тие најверојатно ќе се вклучат во нивната сојузничка мрежа.

Сепак, интригантно е што овие системи за оружје можат да се пофалат со богата историја. Поголемиот дел од муницијата „Гвоздика“ од 122 милиметри ја држат Сирија и Виетнам, но не е важно што ниту една од овие земји не покажа подготвеност да испорача оружје на Украина.

Муницијата за Акација од 152 милиметри раскажува слична приказна, при што повеќето единици ги држат Русија и Украина, а потоа Белорусија.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING