Доколку имате желба за топло, филувано тесто, а не сакате да купувате од пекарница, испробајте го овој стар рецепт за пити во форма на полжавчиња
Состојки:
За тестото:
- 200 мл јогурт
- 200 мл вода
- 1 јајце
- 100 мл масло
- 30 г квасец
- 1 лажиче шеќер
- 2 лажички сол
- 650-700 г брашно тип 400
За филот:
Поврзани објави
- 150 г путер или маргарин за премачкување
- 200 г сирење
- 2-3 црвени пиперки
- 1 врзоп магдонос
- 250 г суво месо (печеница, сув врат или шунка)
- 100 г сусамово семе
- 100 г ленено семе
- 1 јајце за премачкување
Приготвување:
Замесете тесто од јогурт, вода, јајца, масло, квасец, шеќер, сол и брашно. Прво, активирајте го квасецот во малку вода и шеќер, а потоа додајте ги преостанатите состојки и замесете мазно тесто.
Расучете го тестото и премачкајте го со маст, па филувајте го. Печете го во загреана рерна на 200 степени околу 10 минути, а потоа на 180 степени околу 15 минути.
ФОТО: Erwan B / Unsplash