Почетна Убавина и здравје Брзи и здрави поховани полнети пиперки за секој оброк! – Убавина и здравје

Брзи и здрави поховани полнети пиперки за секој оброк! – Убавина и здравје

од nenad
3 минути читај за



Полнетите пиперки се еден од најомилените рецепти во многу кујни ширум светот, благодарение на нивната комбинација од едноставност, вкус и хранливост. А кога ќе ги поховате, добивате неверојатно крцкава текстура која едноставно не може да се одолее! Овој рецепт не само што е брз и лесен за подготовка, туку е и одличен избор за здрав оброк кој ќе ги воодушеви сите на трпезата.

Во продолжение, откријте како да направите здрави и вкусни поховани полнети пиперки кои ќе станат вашиот омилен оброк.

Состојки за полнети пиперки:

  • 6 средни зелени или црвени пиперки
  • 200 грама свежо сирење (или младо кравјо сирење)
  • 100 грама обезмастено кисело млеко или јогурт
  • 1 јајце
  • 1 свеж магдонос (ситно сечкан)
  • 1 лукче (ситно сечкано)
  • Малку сол и црн пипер по вкус

Состојки за поховање:


Поврзани објави

  • 2 јајца
  • 100 грама брашно (по можност од цело зрно за повоздражлив оброк)
  • 150 грама презла (може да користите и интегрална)
  • Маслиново масло за пржење (или кокосово масло за поздрава алтернатива)

Начин на подготовка:

  1. Подготовка на пиперките: Исплакнете ги пиперките, исушете ги и внимателно отстранете ги семките и средината. Оставете ги на страна додека го подготвувате филот.
  2. Подготовка на филот: Во длабок сад, измешајте го свежото сирење со јајцето, киселото млеко и ситно сечканиот магдонос и лукче. Додајте малку сол и црн пипер по вкус. Оваа комбинација создава кремаст, лесен и хранлив фил, богат со протеини и здрави масти.
  3. Полнење на пиперките: Полека наполнете ги пиперките со подготвениот фил од сирење и затворете ги со краевите за да не истече филот при поховањето.
  4. Подготовка за поховање: Ставете три чинии пред вас – една со брашно, друга со изматени јајца и трета со презла. Секој полнет пипер прво ставете го во брашното, потоа во јајцата и на крај обложете го со презла за крцкава структура.
  5. Пржење: Загрејте маслиново масло на средна температура и полека ставете ги пиперките да се пржат. Пржете ги од двете страни додека не добијат златно-кафеава боја и крцкавост. Ако сакате поздрав избор, пиперките можете да ги испечете во рерна на 180°C околу 20 минути.

Хранливи придобивки од овој рецепт:

  • Протеини и калциум: Свежото сирење е одличен извор на протеини и калциум, што го прави овој оброк идеален за одржување на мускулната маса и здравјето на коските.
  • Влакна и витамини: Пиперките се богати со влакна и витамин Ц, кои помагаат за подобрување на имунитетот и варењето.
  • Здрави масти: Ако користите маслиново масло или кокосово масло, обезбедувате здрави масти кои се добри за срцето и за општото здравје.

Пробајте го овој рецепт и уживајте во магијата на домашно готвење со малку труд и многу вкус!


ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING