Почетна Македонија Бакојани: Сите беа свесни за моите посебни врски со српскиот народ

Бакојани: Сите беа свесни за моите посебни врски со српскиот народ

од nenad
5 минути читај за

„Не е неопходно да се биде искусен експерт за да се разбере дека Србија и припаѓа на Европа. Земјата се наоѓа во јадрото на континентот, опкружена со земјите членки на Европската унија, а ЕУ со децении е главен трговски партнер на Србија. Идниот просперитет и издржливоста на демократијата во Србија е фундаментално поврзан со нејзиниот однос со ЕУ. Сепак, во последните неколку години, перспективите за европска интеграција на Србија се намалуваат. Во декември, Европскиот совет усвои заклучок за најновите одлуки во политиката на проширување, во кои не беше вклучена Србија; Европскиот парламент во февруари гласаше дека финансирањето од ЕУ треба да биде суспендирано за земјата поради наводи за изборна измама, и Европската комисија изрази силно разочарување поради застојот во разговорите за нормализација со Приштина, пишува известувачот за прием на Косово во Советот на Европа, пренесува Косев. 

   

Понатаму во нејзиното отворено писмо стои: „Во исто време, за сите нас кои сонуваме за просперитетна европска Србија, се поблиските односи со Русија во Кина, најновите случаи на нелиберализам, како и повторената анти-ЕУ реторика во политичкиот дискурс предизвикуваат голема загриженост. Кога Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) ме назначи за известувач за барањето на Комитетот на министри за мислење за апликацијата на Косово за членство, сите беа свесни за моите посебни врски со Србија и српскиот народ.

Ова не беше само затоа што претставувам земја-членка која не ја признава независноста на Косово, туку и поради мојата работа на европската интеграција на Србија. За прв пат го посетив Белград во 1993 година заедно со татко ми Константинос Мицотакис, тогашниот премиер на Грција. Во следните 30 години, имав можност да ја поддржам Србија во секоја улога што ја преземав, вклучително и функцијата министер за надворешни работи на Грција од 2006 до 2009 година и претседавач со ОБСЕ во 2009 година. Советот на Европа е меѓународна организација и не дел од Европската унија посветена исклучиво на промовирање на демократијата, владеењето на правото и човековите права во Европа.

Затоа, за разлика од другите меѓународни организации, процесот на пристапување историски е едноставен (46 од 49 европски земји се веќе членки), бидејќи членството е неопходно пред граѓаните да можат да пристапат до демократските алатки на Советот на Европа. Мојот советодавен, необврзувачки извештај беше посветен исклучиво на човековите права, како и на потребата да се доведат два милиони Европејци под демократскиот чадор на Советот на Европа. Последното е особено важно за српската заедница во регионот, на која со децении им беше ускратено правото да ги тужи властите во Приштина за кршење на човековите права пред меѓународно признат суд. За да добијам позитивно мислење ми требаа 300 дена, мисии во Приштина, Северна Митровица и Брисел, тим од специјализирани адвокати, десетици средби со влади, амбасадори, српски градоначалници, претставници на Српската православна црква, невладини и меѓународните организации.

Потребно беше и властите во Приштина, по 25 години, да го вратат имотот на најважниот српски манастир во регионот, да го повлечат законот за експресна експропријација на српскиот имот, како и да потпишат долг список на договори поврзани со човековите права кои пред сè го ставаат српското малцинство под меѓународна заштита. Ниту еден кандидат за членство никогаш не морал да спроведе толку многу реформи пред организацијата да почне да разговара за нејзиното пристапување. Веројатно затоа 83 отсто од Парламентарното собрание гласаа за извештајот.

Од друга страна, јасно беше споменато дека ПССЕ нема да заземе став дали Косово е држава. За време на мојот говор на пленумот истакнав дека немаше да ја преземам функцијата известувач доколку Комитетот на министри ме обврза да го искажам мојот став дали Косово е држава, а јас би се согласил со ставот на мојата држава, негирајќи секакво размислување за пристапната организација на Косово. Сепак, тоа не беше побарано. Признавањето или непризнавањето на независноста останува право на државите.

И покрај сето споменато, раководството на Србија лично ме нападна. Ме опишуваа како бесрамен предавник кој ги поткопува билатералните односи на нашите земји. Ништо не е подалеку од реалноста. Скромно сведоштво за тоа е и јавното признание за моите напори од отец Сава, игуменот на манастирот Високи Дечани. Дополнително, треба да се спомене дека државниот врв на Србија не бил секогаш толку егоцентричен.

Во 2018 година, на Европскиот форум во Албах, Австрија, претседателот Вучиќ јавно призна дека преговара за „корекција на границите“ меѓу Србија и Косово, со поранешниот претседател на Косово*, Хашим Тачи. И покрај тоа што граничните преговори подразбираат постоење на две држави (ако не, со кого преговарате?), против што сум јас, ова го сметав за потег на храброст од страна на претседателот Вучиќ, а не за предавство. Прагматизмот е редок, но клучно важен ресурс во политиката, и сите лидери кои некогаш успеале да го промовираат националниот интерес на својата земја се оние кои не се двоумеле да ги предизвикаат инстинктите на националната имагинација.

Во потрагата по просперитетна иднина за Србија, нема одржлива алтернатива за Европската унија и прифаќањето на институциите на либералната демократија. Според сегашните проекции, Србија ќе загуби речиси четвртина од населението до 2050 година, бидејќи младите и квалификувани луѓе емигрираат во потрага по работа. Ако моите пријатели од Србија сакаат да ја поништат таа трагедија, единствениот начин е либерална политика доказна за иднината. Верувам дека ќе го избере тој пат!

П.С.Како некој што бил во Белград за време на бомбардирањето, се чувствувам неправедно и разочарано од личните напади на екстремни гласови.

ДОБРО УТРО е дневен информативен портал. Информациите се од секојдневни !

Дизајн GLOBAL NET. Хостирано од MAX HOSTING